THE BLOG

Miten teet kahden päivän työt kolmessa tunnissa? (Testattu ja toimii!)

Aug 25, 2023

Kuinka usein takaraivossa kolkuttaa ajatus, että markkinoinnin eteen pitäisi tehdä jotain?

Mutta mistä siihen revitään aikaa ja energiaa, kun pelkästään pakollisista tehtävistä selviäminen tuntuu sotatantereelta?

Tämä ongelma on nyt ratkaisu!

 

Kiireellinen joo, mutta onko se tärkeä?

Eisenhower, Yhdysvaltain 34. presidentti on viisaudessaan sanonut:

 

"Useimmat asiat, jotka ovat kiireellisiä, eivät ole tärkeitä. Useimmat asiat, jotka ovat tärkeitä, eivät ole kiireellisiä." 

 

Niinpä! Mihin sinulla oikeasti on kiire?

Kiire on veikeä tunne – parhaimmillaan se tempaa mukaansa ja saa toimimaan todella tehokkaasti.

Kyse on dopamiinista eli aivojen välittäjäaineesta, joka on yhteydessä motivaatioon ja keskittymiseen. Aiemmin dopamiinin olennaisin rooli luultiin olevan osana palkitsemisjärjestelmää, mutta nykytietämyksen valossa dopamiinin onkin ensisijaisesti yhteydessä motivaatioon. Siihen, että haluamme ja olemme valmiita ponnistelemaan saadaksemme haluamamme.

Kun jollain asialla on kiire, saatamme vapauttaa suuren määrän dopamiinia, joka saa tarttumaan toimeen. Ja dopamiini saa meidät toimimaan tehokkaasti niin pitkään, kun dopamiinitasot ovat ylhäällä.

Tässä on meidän pienyrittäjien näkökulmasta yksi suuri ongelma. Dopamiini ei katso, onko tehtävän tekemisestä mitään hyötyä.

Tähän ovat iskeneet myös maailman parhaat ohjelmistokehittäjät yhdessä maailman parhaiden psykologien kanssa. Lopputuloksena on syntynyt mm. sosiaalisen median alustoja, jotka leikittelevät käyttäjien dopamiinilla koukuttaen selailemaan tyhjänpäivästä sisältöä tuntikausia. 

 

Mikä oikeasti on tärkeää?  

Kuten aiemmin mainitsin, kiireen tunne voi vapauttaa suuren määrän dopamiinia ja pistää sinut ponnistelemaan. Mutta kuten Presidentti Eisenhower mainitsi, tärkeät asiat ovat harvoin kiireellisiä.

Tärkeää on pitää huolta terveydestä ja hyvinvoinnista. Monesti tällaisia toimenpiteitä voidaan lykätä pitkäänkin ennen kuin ne muuttuvat kiireellisiksi. Tässä vaiheessa terveys on usein jo niin huonossa jamassa, että jo arjesta selviytyminen vaatii ponnisteluja.

Tärkeää on pitää huolta merkityksellisistä ihmissuhteista. Monesti näitä tehtäviä on helppo lykätä, kunnes lapset lähtevät kotoa ja itse jää raapimaan päätänsä, että mihin vuodet oikein katosivat. Tai puoliso kiikuttaa avioerohakemuksen kertoen, miten vuosien saatossa on kasvettu eri suuntaan. Sitten kiireessä yritetään korjata se, mikä on korjattavissa.

Tärkeää on myös pitää huolta markkinoinnin kehittämisestä. Markkinoinnin tehtävä on nimittäin varmistaa, että yrityksen kassaan tulee rahaa. Tätäkin on helppo laiminlyödä siihen asti, että sitä rahaa ei enää tule. Sen jälkeen kiireessä koitetaan tehdä jotain, mitä tehävissä on. Tai kun kassa on tyhjä, säästetään viimeisistäkin markkinointitoimenpiteistä...

Esimerkiksi edellä mainituilla elämän tärkeillä osa-alueilla saisi merkittävästi parempia tuloksia, kun toimeen ryhtyisi ajoissa – jo paljon ennen kuin asiat muuttuvat kiireellisiksi. Monesti päivät kuitenkin hujahtavat ohi kiireellisiä asioita suorittamalla, jolloin ei-kiireellisille, mutta tärkeille asioille ei jää aikaa.

 

Aloita suunnittelemalla tasapainoinen ajankäyttö

Vastaus ei löydy siitä, että lopetat kiireellisten asioiden tekemisen ja keskityt vain tärkeisiin, ei-kiireellisiin. Jos haluat päästä eteenpäin elämässä ja liiketoiminnassa, sinulle tulee väistämättä kiireellisiä ja tärkeitä tehtäviä, jotka vain on hoidettava.

Vastaus ei myöskään löydy siitä, että suoritat päivät kiireellisiä tehtäviä. Silloin ei jää tilaa tärkeille tehtäville, joilla ei ole kiire.

Pyri etsimään tasapainoa.

Hyvä lähtökohta on, että pyri viettämään 50-60% ajastasi tärkeiden, ei-kiireellisten tehtävien parissa. Silloin sinulla on riittävästi aikaa katsoa tulevaisuuteen ja varmistaa, että kehität elämän tärkeitä osa-alueita. Kun vielä varmistat, että KAIKILLE tärkeille osa-alueille on varattu riittävästi aikaa, olet löytänyt jotain mitä sanotaan tasapainoksi.

Lisäksi varmista, että sinulla on myös tyhjää aikaa, jolloin voit tehdä ihan mitä haluat. Vaikka selata sitä somea, jos nautit siitä.

Mutta tärkeitä asioita on niin paljon, että mistä näille löytyy aikaa?

 

Kahden päivän työt valmiiksi kolmessa tunnissa

Yksistään aika ei tuo tuloksia, vaan lisäksi sinun on vietävä tärkeät tehtävät maaliin saakka. Mitä enemmän tuloksia tuovia asioita saat valmiiksi, sitä muhkeampi on palkintosi.

Varmista kaksi asiaa.

Ensikseenkin keskity vain yhteen tehtävään ja pidä huolta, että saat keskittyä rauhassa. Multitasking tappaa tehokkuuden ja tuhoaa mielenterveyden, joten vain yksi tehtävä kerrallaan.

Pidä myös huolta, että käytössäsi on parhaat saatavilla olevat prosessit ja työkalut. Kun tiedät mitä tehdä ja sinulla on kunnon välineet tekemiseen, työtehosi kasvaa radikaalisti.

Niin radikaalisti, että uskallan väittää saavani aikaiseksi 1,5 tunnissa saman verran kuin perus toimistotyöläinen kokonaisen työpäivän aikana.

Mietipä asiaa tällä tavalla. Vastaavalla tehokkuudella työskennellessäsi voit kahden intensiivisen 1,5 tunnin työsession aikana saada tehtyä kahden päivän työt.

Vapautuneen ajan voit investoida muihin tärkeisiin asiohin, esimeriksi markkinoinnin kehittämiseen ja hyvinvoinnin edistämiseen.

 

Helpommin sanottu kuin tehty?

Ymmärrän. Kuulostaa hyvältä, mutta liian suuret lupaukset herättävät epäilyksen. Ajatteletko, että voihan tuo toimia jollain muulla, mutta sinun tilanne on niin erilainen, että ei toimi?

Haluan tuoda tässä vaiheessa ilmi, että olen yksinyrittäjä ja kahden päiväkoti-ikäisen pojan isä. Lisäksi treenaan brasilialaista jujutsua. Voidaan siis sanoa, että elän keskellä ruuhkavuosia.

Tiedän todella hyvin miltä tuntuu, kun aikaa ja energiaa ei riitä kunnolla edes päivästä selviytymiseen. Tällaisessa tilassa elin pitkään itsekin, kunnes lopulta uupuminen vei huonoon kuntoon henkisesti, fyysisesti, taloudellisesti ja ihmissuhteiden osalta.

Huono kunto tarkoittaa tässä tapauksessa esimerkiksi sitä, että oman yritykseni liikevaihtoni romahti 66%. Rämmin kaulaani myöte tuossa suossa puolitoista vuotta, kunnes päätin keskittyä kahteen asiaan: tehokkaaseen ajankäyttöön ja aikaansaamiseen.

Kyse ei ole siitä, että olisin alkanut tehdä asioita entistä kovemmin. Paradoksaalisesti vähensin työhön käyttämääni aikaa ja keskityin siihen, että hoidan tärkeät tehtävät valmiiksi mahdollisimman tehokkaasti. Lisäksi erotin työn ja vapaa-ajan sekä aloin pitää huolta fyysisestä kunnostani.

Tämä muutos tapahtui puolessa välin tilikautta ja käytännössä puolessa vuodessa tein saman verran liikevaihtoa kuin romahdusta edeltäneillä tilikausilla koko vuoden aikana. Eikä kyse ole pelkästä liikevaihdosta, vaan kääsin aiemmin tappiollisen liiketoiminnan voitolliseksi.

 

Työelämän tärkein taito ja tulevaisuuden suuri kilpailuvaltti

En kirjoittanut tätä tekstiä kiusatakseni sinua ajatuksella, että toisetpa saavatkin enemmän aikaiseksi ja voivat vapauttaa aikaa tärkeille asioille. Etenkin, kun elämme vaikeaa ajanjaksoa maailmantaloudessa ja ymmärrettävästi monella on hankalaa.

Juuri vaikeat ajat tekevät tästä aiheesta entistä tärkeämmän. Tällaisena aikana tehokkuus korostuu ja varsinkin paineiden kasvaessa on tärkeää muistaa huolehtia tasapainosta.

Kerron tästä sen takia, että nyt sinäkin voit ottaa käyttöösi kehittämäni Tehokas ajankäyttö ja aikaansaaminen -systeemin. Olemme puristaneet systeemin helposti omaksuttavaan muotoon Lunttilapuksi ja noin tunnin kestäväksi verkkokurssiksi.

 

Yhdessä tunnissa opit, miten pystyt jopa moninkertaistamaan aikaansaamisen ja tasapainotat ajankäyttösi niin, että ehdit kehittää kaikkia elämän tärkeitä osa-alueita ilman itsesi uuvuttamista.

 

Todennäköisesti vapautat jo ensimmäisen viikon aikana lähes yhden työpäivän verran aikaa tärkeille asioille.

 

Kyse ei ole entistä kovemmasta puskemisesta vaan saat entistä enemmän tilaa palautumiselle ja ihan vain itsellesi tehdäksesi mitä haluat.

 

Paina tästä ja tutustu Tehokas ajankäyttö ja aikaansaaminen -Lunttilappuun

 

--

Tekstin kirjoittaja

Lauri Mäkinen
Pääkouluttaja yrityksessä Suomen Paikallinen mainostoimisto Oy
Yrittäjä yrityksessä Pysäyttämätön Oy

SUBSCRIBE FOR WEEKLY LIFE LESSONS

Lorem ipsum dolor sit amet, metus at rhoncus dapibus, habitasse vitae cubilia odio sed.

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.